Home
Almere, Haarlemmermeer en Zoetermeer.


Amvest, New towns van A tot Z – Living in the city -> Almere, Haarlemmermeer en Zoetermeer. Issues, jrg.5, #5, December 2005. Prijs 14,95.

Stadswandeling. Daarbij denk je aan wandelen door historische steden als Delft, Nijmegen of Groningen, niet aan groeikernen als Hoofddorp, Zoetermeer en Almere. Al is die laatste plaats bij liefhebbers van bouwkunst wel in trek geraakt door zijn actieve architectuurbeleid. Maar nu heb ik een onbedwingbaar verlangen gekregen om een van de nieuwe steden te bezoeken. Vanwaar?

De reden is een aflevering van Issues, jaarlijks relatietijdschrift van projectinvesteerder Amvest. De lustrumuitgave laat zien hoe boeiend de ruimtelijke en stedenbouwkundige vormgeving van een gedesigned land als Nederland is. Dat geldt ook voor de steden uit het rijtje hierboven, gebouwd voor de babyboomers – het CBS voorspelde een bevolkingsgroei naar 21 miljoen mensen in 2000. De boomtowns worden in Issues van alle kanten bekeken, en dan blijkt er toch meer te zien dan je wel denkt. Ze zijn in de jaren zestig aan de tekentafel ontworpen en in dertig jaar tijd op de kaart gezet. Ze tonen dus de jaarringen van zich wijzigende ideeën over architectuur en stedenbouw uit die periode: nog net wat hoogbouw als late uitloper van de modernistische wederopbouw, en dan al snel de bloemkoolachtige bebouwing van woonerfwijkjes uit de jaren zeventig. Daarop verschijnen de eerste tekenen van de gevarieerdere architectuur en van recenter datum de experimentele ontwerpen voor de architectuurbewuste mens van nu.

Inmiddels gaan de groeisteden een nieuwe fase in. Het zijn nu middelgrote gemeenten. En al zijn ze grotendeels uitgegroeid, ze blijven in beweging. De sociale problematiek van de oude steden nadert ook de nieuwe steden. Vernieuwing van het stadshart, zoals het bloedeloze centrum uit de eerste tijd onveranderlijk ging heten in een poging warmte en levendigheid te suggeren, staat bovenaan de agenda. De boomtowns beijveren zich om na de gigantische woningproductie kwaliteit en culturele activiteit te brengen – ‘Naast de hardware moeten we de stedelijke software ontwikkelen,’ heet het. Dus bouwt elke stad een theater en andere iconen van cultureel leven. Wethouder Arie-Willem Bijl: ‘Met de uitbreiding van ons centrum draaien we definitief het imago van ‘Almere slaapstad’ de nek om.’

Het komt allemaal aan bod inNew towns van A tot Z. Issues voerde gesprekken met bewoners en wethouders, met ondernemers en planologisch onderzoekers. En natuurlijk met Annemarie Jorritsma, nu burgemeester van Almere. Er zijn ook drie fietsroutes uitgezet, die door de diverse fasen van dertig jaar architectuur voeren. En door het groen, want groeisteden zijn groene steden waar niet bezuinigd is op parklandschap. De redacteuren van Issues wandelen door het stadshart van Almere, Zoetermeer en Hoofddorp. Ze doen in Suburbaan winkelen en eten verslag van wat ze onderweg zien, hoe het centrum zich ontwikkelt. Zijn de pleinen gezellig? Hoe is het winkelaanbod? Alleen ketens of ook bijzondere zaken? Zie je de architectonische lagen ook in het stadshart terug? Restaurants zijn er op verrassende plaatsen – een Japanse eetgelegenheid op een sportveld, een ander biedt uitzicht op twee apeneilanden.

Wandelen is eigenlijk een prachtig communicatiemedium. Er is geen manier om je een omgeving directer te laten ervaren, en met een boeiend verhaal erbij is elke locatie de moeite waard. Streetwise gemeenten weten dat en maken er gebruik van. Waarbij elk nadeel zijn voordeel blijkt te hebben: een wandeling door zo’n gepland stadshart wordt een excursie naar een interessante stedenbouwkundige ontwikkeling. Ik heb meteen een datum geprikt voor een bezoek aan Hoofddorp. Wie had dat nou gedacht?

 RvS  jan 2006.

Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.