Home
Amphitrite onthuld


AmphitriteOp 16 mei werd op het KNSM-eiland in Amsterdam de beeldengroep Amphitrite onthuld door stadsdeelwethouder Dennis Straat. Het zoek geraakte kunstwerk is daarmee terug op de oorspronkelijke locatie.

Alleen al als beeldengroep is Amphitrite - vrouw van Poseidon, godin van de zee - een meesterwerk, dat zich kan rekenen tot de top van de Amsterdamse sculpturen. Het werd in 1956 ontworpen door de Belg Albert Termote. Dat ook de bewoners er verrukt over zijn - vrij uitzonderlijk voor een kunstwerk - komt doordat Temote een kunstwerk met fun maakte, dankzij de plaatsing in een feeërieke fontein. Waterstralen uit lichaamopeningen en de fonteinvijver zelf geven het Azartplein ineens het opvallende accent dat de plek zo nodig had.

Onthulling
Stadsdeelwethouder kunst & cultuur Dennis Straat onthulde Amphitrite op 16 mei. Aanwezig waren onder meer oud-medewerkers van de KNSM.  Destijds werden de bronzen beelden namelijk gemaakt in opdracht van het personeel van de Koninklijke Nederlandsche Stoombootmaatschappij (KNSM), ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de rederij.

Amphitrite is de godin van de zee, in het kunstwerk wordt ze voorafgegaan door haar zoon Triton, blazend op een kinkhoorn. Het werk stond oorspronkelijk in het Mien Ruysplantsoen, even verderop. Toen de KNSM in 1980 naar het westelijk havengebied vertrok, haalde de gemeente Amsterdam de beelden weg en vervolgens raakten ze zoek, maar het voormalig personeel van de KNSM wisten ze te redden. Het kreeg in 1989 een tijdelijke plek bij het Scheepvaartmuseum. En nu is het werk terug op het eiland. De terugkomst is vooral een verdienste van de stichting Herplaatsing Beeldengroep Amphitrite. Ook wethouder Dennis Straat van stadsdeel Zeeburg maakte zich er sterk voor.

Over de beeldengroep is nu een boekje verschenen, uitgegeven door Kunstwerk Loods 6.
Titel: Amphitrite
Auteur: Arnold Korporaal
Prijs: € 21,50.
ISBN: 978-90-814133-1-2  

 Terug

N I E U W S
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.