Home
Antwerpse gidsen in Westerpark


'Het Schip''Het Schip', Spaarndammerbuurt

 

Een wandeling door stadsdeel Westerpark is tegenwoordig een non-stop verrassingstocht. Gidsenorganisatie Antwerpen Averechts had al zo'n vermoeden, 30 van haar gidsen kwamen er eind 2007 graag met ons wandelen. Renovatie, stadsvernieuwing, hergebruik van industrieel erfgoed, en spraakmakende nieuwbouw leidden tot een opmerkelijke upgrade. Sommige Antwerpenaren moesten hun beeld van Amsterdam wat bijstellen: een vitale stad die ten onrechte het imago van seks en drugs heeft.


Westerpark had in de Spaarndammerbuurt met zijn bekende Amsterdamse School-architectuur al een erkende highlight. Maar daar is de afgelopen decennia veel bijgekomen. Met name de Staasliedenbuurt is onherkenbaar veranderd. Het was in de jaren ’80 een no-go area – velen durfden de wijk niet in, ‘de straat regeert’ heette het. Maar je ziet wat opknapbeurten, stadsvernieuwing, en hergebruik van industrieel erfgoed teweeg kunnen brengen.

 

Zo is op het voormalige Gemeente Water Leidingterrein (GWL-terrein) een milieuvriendelijk woonwijkje gebouwd onder de supervisie van architectenbureau KCAP. Beeldbepalende negentiende-eeuwse gebouwen bleven er gespaard. Verderop gaf architect Rob Krier de Kostverlorenkade een totaal ander aanzien met zijn monumentale nieuwbouw in postmoderne stijl.

Het naburige terrein van de Westergasfabriek is een groots cultuurpark en populaire uitgaansplek geworden. De Antwerpse gidsen hadden ook grote belangstelling voor de uitbreiding van het (Wester)park rond de fabriek.

 

In de oude Houthaven is een tijdelijk wijkje gebouwd met studentencontainers, en piepkleine studentenkamertjes op het schip Rochdale One. Om de een of andere reden het aanzien waard, al was het maar vanwege zijn originaliteit. In de verste doemt de Silodam op (MVRDV), wijd en zijd bekend, ook in het buitenland.

 

Woonblok in de Staatsliedenbuurt  /  Silodam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug

N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.