Home
Architectuurwandeling Bos en Lommer en de Baarsjes


Op zaterdag 22 september organiseren de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Stadswandelkantoor een architectuurwandeling door De Baarsjes en Bos & Lommer. Vooraf is er in de bibliotheek een korte presentatie over geschiedenis, architectuur en stedenbouw, daarna volgt de rondleiding.

In augustus 2012 zijn OBA en Stadswandelkantoor begonnen met een serie architectuurwandelingen in de hele stad: Het échte Amsterdam. De rondleidingen starten steeds vanuit een OBA-filiaal, dat zorgt voor een leestafel met relevante literatuur. Na de eerste succesvolle rondleiding in Nieuwendam (Amsterdam-Noord), staan op 22 september De Baarsjes en Bos en Lommer in stadsdeel West centraal. Om 13.00 begint in het OBA-filiaal aan het Bos en Lommerplein een presentatie die ongeveer een half uur duurt. Daarna is de rondleiding.

Jeruzalemkerk, De Baarsjes     

Het initiatief lag voor de hand. De OBA heeft filialen in alle stadsdelen, Stadswandelkantoor geeft rondleidingen in alle stadsdelen. De OBA trekt een publiek met veel belangstelling voor cultuur, zo ook Stadswandelkantoor. Samen vormen presentaties, architectuurwandelingen en boeken een mooie inleiding in de internationaal vooraanstaande stedenbouw van Amsterdam.

Plan West, Amsterdamse School en het Nieuwe Bouwen
Een flink deel van de komende rondleiding gaat door Plan West, de nieuwe grote stadsuitbreiding rond het Mercatorplein met liefst 6000 huizen. Destijds, in de jaren twintig, kreeg de nieuwe wijk grote waardering, en werd zelfs bejubeld als een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van Plan Zuid van Berlage. Vooral het totale straatbeeld sprak enorm aan. En de architectuur mocht er ook zijn. Zestien architecten met een solide reputatie maakten er iets moois van.

Later, tussen 1935 en 1952, kreeg in Bos en Lommer architectuur van een totaal andere orde gestalte. Het Nieuwe Bouwen was in opkomst, in Bos en Lommer werden de eerste huizen van deze no-nonsense stroming gebouwd.

Maar het is niet alleen architectuurgeschiedenis. We geven veel aandacht aan het huidige Bos en Lommer en De Baarsjes. Aan de veranderingen die plaatsvonden, nieuwbouw, hergebruik en renovatie. Een heel afwisselend programma dus. U ziet bouwblokken in Amsterdamse School-stijl en de 'modernistische' rijtjesflats uit die tijd, kerken uit beide periodes, winkels en een openbare halal barbecue plek. Amsterdam beleef je het beste ter plekke.

     

Prijs van de rondleiding is € 10. Vrienden van Stadswandelkantoor op Facebook krijgen een korting - prijs € 7,50 (zie onder). Bent u OBA-lid? Dan is er nog een extra bonus, u betaalt slechts € 5,- Opgeven bij het OBA Bos en Lommer (mail
bel@oba.nl  of bel 0206867472 ) of bij Stadswandelkantoor (info@stadswandelkantoor.nl of bel 020-4190022). Datum, tijd en locatie: zaterdag 22 september om 13.00, OBA Bos en Lommerplein 176

Hoe wordt je 'vriend' van Stadswandelkantoor? Ga naar Stadswandelkantoor op Facebook en klik daar op 'Vind ik leuk'. U blijft dan op de hoogte van rondleidingen en speciale acties van Stadswandelkantoor.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.