Home
10 Bruggen Fietstocht naar IJburg


Nesciobrug

Datum: zondag 22 april
Vertrek: 13.00 uur
Start: pontplein CS (achterkant station, aan het IJ)
Afstand: 22 km
Duur: ca. 3 uur
Prijs: € 9 pp (normaal € 12,50)
Opgeven: klik hier
Meer informatie: 020-4190022
Fietsverhuur bij Amsterdam CS:
MacBike, Stationsplein 5, www.macbike.nl
Star Bikes, De Ruyterkade 105, www.StarBikesRental.com

Op 22 april organiseert Stadswandelkantoor een unieke fietstocht. De route voert over tien markante bruggen in Zeeburg – het stadsdeel waar in tien jaar tijd een compleet nieuwe generatie Amsterdamse bruggen is gebouwd. Dat is zeker geen toeval. Het nieuwe Zeeburg bestaat grotendeels uit eilanden. Van de langgerekte kade-eilanden in het Oostelijk Havengebied tot het eilandenrijk IJburg, overal overspannen de markante Zeeburgse bruggen het water rond de eilanden. Sinds 1995 haalden de bruggenbouwers alles uit de kast om er ware kunstwerken van te maken.

Vooraanstaande architecten tekenden voor het ontwerp: Jim Eyre, die in Londen de beroemde Millenium Bridge maakte, ontwierp hier de lange bochtige Nesciobrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Nicholas Grimshaw ontsloot IJburg met zijn karakteristieke Ennaeus Heermabrug. En onze Ton Venhoeven maakte een brug over de IJhaven met de bijnaam Hagedis. En dan zijn er nog de aparte ‘woordbruggen’ van het Java-eiland. Zeeburg is het stadsdeel met de markantste hedendaagse bruggen van Amsterdam. Meer dan een loutere oversteekplaats zijn ze de trotse iconen van het nieuwe Zeeburg.

Maar het gaat niet alleen over bruggen. De tocht voert door een schitterende oeverlandschap van IJ, Benedendiep en IJmeer – Zeeburg heeft na Amsterdam-Noord de langste kustlijn van Amsterdam. We passeren vele historische plekken, zoals het ´eindpunt´ van Amsterdam en herberg Zeeburg. Tijdens de tocht vertellen ervaren gidsen over highlights van het Oostelijk Havengebied waar u doorheen rijdt: de Goudkust waar iedere bewoner zijn eigen architect koos, bijzondere gebouwen als de Whale en Piraeus. Via het Diemerpark bereiken we IJburg. Daar zien we onder meer een grote telecomcentrale, een tennisbaantje, een speelplaats, een miniparkje en een schoolpleintje, alles op één binnenplaats van een flatcomplex. Na een korte pauze in het strandpaviljoen van Blijburg – een aangename uitspanning die helemaal niet zo stranderig aandoet – gaat de tocht via nog een paar bijzondere wijkjes van IJburg en enkele sfeervolle binnenpleintjes terug naar de binnenstad, nu langs het Bovendiep.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.