Home
Drie bijzondere wandelingen door het grachtenlandschap


$00 Jaar grachtengordelStadswandelkantoor verzorgt in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) drie beslist bijzondere wandelingen door het Amsterdamse grachtenlandschap. Hoe kan het anders in dit jubileumjaar - in 2013 bestaat de grachtengordel 400 jaar. De hele promo-industrie van Amsterdam is er op gedoken. En Stadswandelkantoor blijft niet achter, maar we doen het wel anders. Op de manier die u van ons gewend bent: deskundig, sociaal en lichtvoetig. Na afloop heeft u bijna terloops ontzettend veel opgestoken.

De grachtengordel, daar gaat het natuurlijk vooral over. Hoe kwam hij tot stand, welke ontwerpers waren erbij betrokken en wat was er zo vernieuwend aan? U hoort waarom de grachtengordel ook onder professionele stedenbouwers beroemd is en wat die Werelderfgoedlijst nu eigenlijk betekent. En het was lang niet de enige stadsuitbreiding van de Gouden Eeuw. De Oostelijke en Westelijke Eilanden kwamen erbij, en de Jordaan. Dat niet alleen, ook de middeleeuwse binnenstad moest aangepast worden voor het toegenomen verkeer - het eerste voetgangersgebied stamt uit deze tijd.

Alles veranderde. De haven groeide, marine en handelsvloot omvatten meer dan de helft van alle schepen ter wereld. En dan hebben we de enorme bevolkingsexplosie in Amsterdam nog niet genoemd. Meer dan vijftig procent van de bewoners kwam van buiten, uit naburige provincies of van verderop in Europa: immigrantenstad Amsterdam. Bepaalde politici zouden hun vingers erbij aflikken: dat was nog eens een tsunami. Het heeft Amsterdam geen windeieren gelegd, maar waar bleven al die nieuwkomers, en hoe veranderden ze het karakter van Amsterdam?   

Rijtje beroemde grachtenhuizen  Jan van der Heyden, schilder en uitvinder van de brandspuit.  Singel met sluis 

Presentatie en rondleiding
Over dit alles vertellen we vooraf in een presentatie met beeld en achtergronden. Maar u gaat het natuurlijk vooral ook zelf bekijken tijdens de voettocht door het Amsterdamse grachtenlandschap. Wat was de kenmerkende architectuur van de Gouden Eeuw, hoe onderscheidt je een zeventiende eeuws pand van verbouwingen en nieuwbouw uit latere eeuwen, hoe ziet de anatomie van het grachtenhuis er uit, waar zie je classicisme en neorenaissance? Voor het geval uw interesse dan echt gewekt is, krijgt u een lijstje met literatuur en interessante websites mee. In de OBA kunt u alvast een aantal van die boeken inzien.

Grachten in de middeleeuwse stad.  Kerk De Duif op de Prinsengracht Goudsbloemgracht, Jordaan: indertijd een heel vies grachtje in een achterbuurt van de achterbuurt.

Waar en wanneer?
De eerste wandeling is op zaterdag 23 maart. We starten om 13.00 in de OBA Staatsliedenbuurt, Van Halstraat 615, vlak naast de 17de eeuwse stad gehuisvest in het postmoderne gebouw de Meander van Rob Krier. Van daar gaat het dwars door de Jordaan naar de voorname grachten: Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel. Van klootjesvolk naar de elite, zou je kunnen zeggen, en we vertellen dan ook over de zeventiende eeuwse bevolking van immigrantenstad Amsterdam en de heren in hun voorname herenhuizen. DEZE RONDLEIDING IS VOLGEBOEKT

Op zaterdag 30 maart komen we van de andere kant. Uitvalsbasis is nu de OBA op het Oosterdokseiland, vlak bij het Centraal Station - makkelijk voor wie van buiten de stad komt. Voor we in de grachtengordel komen, doorkruizen we door het oude centrum van Amsterdam. Prima gelegenheid dus om het verschil te laten zien tussen de organisch gegroeide middeleeuwse stad en de geplande grachtengordel en hoe beide aan elkaar geknoopt zijn. Start om 13.00. DEZE RONDLEIDING IS VOLGEBOEKT

De derde tocht op zaterdag 13 juli start opnieuw vanuit OBA Oosterdokseiland, maar de voertaal is nu Engels. Start om 13.00. Expats en uw buitenlandse vrienden kunnen hier meer te weten komen over historisch Amsterdam. In de Gouden Eeuw was Nederland wereldmacht nummer één en Amsterdam het New York van de toenmalige wereld. We leggen uit hoe dat zat.

Praktisch
Iedereen kan zich aanmelden voor deze wandelingen. De prijs is € 10,-. OBA-leden betalen slechts € 5,- Het maximaal aantal deelnemers is 20 per wandeling, reserveer daarom tijdig een plek. Aanmelden of meer informatie? Bel naar Stadswandelkantoor: 020-4190022 of mail naar rvs@stadswandelkantoor.nl.

Deze grachtenwandelingen zijn onderdeel van de serie Ontdek de stedenbouw van Amsterdam.

 

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.