Home
Scholieren uit Kosovo


Stadswandelkantoor leidt vaak groepen uit het buitenland rond en soms is dat heel bijzonder. Zo kwamen we in september 2006 in contact met een groepje jonge scholieren van kunst- en architectuuropleidingen uit Kosovo die in het kader van een uitwisselingsprogramma Nederland bezochten. Kosovo is een provincie van Servië, onder VN-toezicht ruikend aan een nieuwe toekomst.

Op het programma stond onder meer een wandeling door het Oostelijk Havengebied. De bedoeling was dat de jongeren de kennis en ervaringen uit ons land meenamen naar Kosovo en daar benutten bij het opzetten van een cultuurcentrum voor jongeren.

De variatie in architectuur die ze in het OHG zagen, is onbekend in Kosovo, vertelden ze. Pas onlangs is enige modernere architectuur in het centrum van de hoofdstad Pristina tot stand gekomen. Op het programma van de scholieren stond verder een bezoek aan de strafgevangenis in Scheveningen, waar enkele landgenoten vastzitten. Zij hebben daar onder meer muurschilderingen gemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ook scholieren uit Burundi Amsterdam zouden bezoeken, maar door de huidige strenge regels voor toelating tot Nederland – ook voor scholieren in een uitwisselingsprogramma – konden zij niet tijdig een visum voor ons land krijgen.

Andere bijzondere groepen van Stadswandelkantoor in de afgelopen maanden waren onder meer ambtenaren van het traffic department van een stad in Noord Zweden die meer inwoners aan de fiets willen krijgen en daarom een studiereis maakten naar een aantal Europese gemeenten – waaronder Amsterdam, fietsstad nummer 1. Studenten en docenten van een Amerikaanse universiteit in Colorado met Holland als specialisatie. En niet te vergeten de sectie Bauwesen van een grote gay organisatie uit Duitsland.

Op de foto: de scholieren met hun Nederlandse begeleidsters op het Java-eiland.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.