Home
Lezing Jo Coenen over architectuur en stedenbouw


In de serie 'Vormgevers van de nieuwe architectuur' gaat architect, stedenbouwer en ex-rijksbouwmeester Jo Coenen op vrijdag 1 juni om 20.30 uur bij Podium 303 in gesprek met architectuurcriticus Hans Ibelings.

Weinig architecten hebben het aanzien van Nederlandse steden de laatste jaren zo nadrukkelijk bepaald als Jo Coenen. Hij ontwierp het centrum van Leidsche Rijn, het Sphinx-Ceramique terrein in Maastricht, de Smalle Haven in Eindhoven en natuurlijk het  KNSM-eiland, waarmee hij als topontwerper doorbrak. Met markante gebouwen als de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokeiland, het nieuwe De La Mar Theater aan de Marnixstraat, en het Venetiehof heeft Coenen zijn stempel ook op Amsterdam gedrukt.

De la Mar Theater, ontwerp Jo Coenen

Van 2000 tot 2004 was Coenen Rijksbouwmeester. In deze periode maakte hij zich sterk voor de terugkeer van het experiment in de bouwkunst. Coenens invloed reikt tot ver over de grenzen van Nederland. Zijn gebouwen en stedenbouwkundige ontwerpen vinden we in heel Europa. Ook als theoreticus van de architectuur heeft hij furore gemaakt. Hij schreef meerdere boeken, en gaf en geeft les aan talloze universiteiten en instituten over de hele wereld.

Hans Ibelings, befaamd architectuurcriticus en inmiddels constante factor in het architectuurprogramma van Podium 303, spreekt met Jo Coenen over diens architectonische visie en stedenbouwkundige concepten en uiteraard over de ontstaansgeschiedenis van het Oostelijke Havengebied.

Het gesprek is een initiatief van Podium 303. Stadswandelkantoor adviseerde bij de opzet van de lezingenreeks. Eerdere gasten waren Sjoerd Soeters en Hans Ibelings zelf naar aanleiding van zijn boek over de Europese Architectuur. 

 Terug

N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.