Home
Expositie Amsterdamse stadsgezichten + wandeling Oostelijke Eilanden


Geïnspireerd door een tentoonstelling van Martin Coppes in de Oosterkerk te Amsterdam heeft Stadswandelkantoor in samenwerking met schilder een bijzondere wandeling uitgezet naar en over de Oostelijk Eilanden. In de wandelingen zijn bezoeken aan diens expositie in de Oosterkerk en bezichting van een schildering met grote wandpanelen in het INIT-gebouw opgenomen. Martin Coppes zelf vertelt hier over zijn werk. De tentoonstelling loopt tot 28 april 2008.

De rondleiding vertrekt vanaf het Centraal Station en gaat langs een route vol variatie en scènewisselingen naar de Oostelijke Eilanden. Hij passeert onder meer de nieuwe Openbare Bibliotheek van Jo Coenen. De tocht gaat verder via het Entrepotdok en de Kadijken om uiteindelijk in het hart van de Amsterdamse VOC-hoofdkwartier aan te belanden: de Oostelijke Eilanden. Hier volgt de eerste stop met een bezoek aan de nieuwe expositie van Martin Coppes in Oosterkerk. Toelichting door de schilder zelf.

Martin Coppes schildert stadsgezichten op en rond de Oostelijk Eilanden, waar vlakbij ook zijn atelier staat. Aquarellen met heldere kleuren geven een impressionistisch beeld van gebouwen als het Tropeninstituut, de Oosterkerk en de werven Kromhout en Koning William. Sommige onderwerpen verbeelden de geschiedenis van de eilanden, zoals het aardappeloproer en de locomotieven die door Stork in de reusachtige Van Gendthallen gebouwd werden.

De tocht gaat dan verder en we laten zien waar de werven en magazijn van VOC stonden en het bijzondere INIT-gebouw, dat in zijn ruimtelijke werking niet onderdoet voor het veelgeprezen Muziekgebouw aan ’t IJ. Het Parool en praktisch de hele landelijke pers heeft er zijn redactielokalen gevestigd: Trouw, Parool, Volkskrant en NRC. Hier geeft Martin Coppes een toelichting bij zijn grote wandschildering bestaande uit 25 panelen met historische afbeeldingen.

Vertrek: 13.00 uur
Start: perron 2 B CS vóór restaurant 1ste klas
Afstand: 4 km
Duur: ca. 2,5 uur
Prijs: € 9 pp (normaal € 12,50)
Opgeven / informatie:  020-4190022, Bert Franssen / Ruud van Soest

Martin Coppes
Geboren in 1951 in Roma (Australië), opgegroeid in Borneo en Venezuela. Woont en werkt vanaf 1979 in Amsterdam. Is sinds decennia docent tekenen en schilderen, onder meer aan het Cele Centrum in Zwolle en het Amsterdam Fashion Institute. Hij geeft ook individuele begeleiding. Martin Coppes heeft vele solo- en groepsexposities op zijn naam staan.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.