Home
Fietstocht door onontdekt Amsterdam-Noord


Tijdens deze afwisselende tocht door het schilderachtige en groene ommeland van Amsterdam is zo'n beetje de hele ontwikkeling van Amsterdam-Noord van de laatste honderd jaar te zien. Zo is er uit het begin van de vorige eeuw het oude Tuindorp Oostzaan, eerste in een hele reeks traditionele tuindorpen die in Amsterdam gebouwd werden. Arie Keppler, directeur van de gemeentelijke woningdienst, was de krachtige promotor van deze tuinstadbeweging die tot de dag van vandaag de stedenbouw van Amsterdam beïnvloedt.

In de jaren '50 werd de Tuindorp-Oostzaan uitgebreid met Terrasdorp, in de volksmond bekend als tuttifruttidorp. De fruitbuurt werd onlangs uitgebreid met een stuk nieuwbouw, de Bongerd - nu met straatnamen als Winterjanpad en Notarisappelstraat. Nog later, we zijn dan in de zestiger jaren, komt even verderop Banne Buiksloot tot stand als uitbreiding van het oude dijkdorp Buiksloot. Het vroegste deel heeft meest portiekflats tot vier woonlagen, een klein winkelcentrum en het BovenIJ Ziekenhuis. In de jaren '70 werd Banne Noord toegevoegd, populair bij de toenmalige huurders door de grote woningen.

 

Ook de Molenwijk - van bovenaf ziet de bebouwing eruit als de wieken van molens - werd nu gebouwd in de polder Oostzanerwerf. Molenwijk wordt vaak vergeleken met de Bijlmermeer, door de gedeeltelijke scheiding van de diverse verkeerssoorten en zijn 100% hoogbouw. Een groot deel van het maaiveld is ingericht als autovrij en parkachtig domein. Met de hergebruikte NDSM-werven en De Bongerd zijn we ten slotte terug in onze eigen tijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdam-Noord: buiten de noorderlingen zelf kennen maar weinig Amsterdammers dit oh zo bijzondere stadsdeel temidden van groen en waterlopen. Deze rondleiding is de gelegenheid om al die onontdekte wijken te bezoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar en wanneer?
De wandeling is op zaterdag 27 april. We starten om 13.00 in de OBA Banne Buiksloot, Ankerplaats 18 (nu nog in het oude winkelcentrum). De route gaat door de Banne, Oostzanerwerf en Tuindorp-Oostzaan, de Bongerd, Buiksloot, Kadoelen en als we tijd hebben bezoeken we ook het NDSM-terrein.

Praktisch
Iedereen kan zich aanmelden voor deze wandeling. De prijs is € 10,-. OBA-leden betalen slechts € 5,- Het maximaal aantal deelnemers is 20 per wandeling, reserveer daarom tijdig een plek. Aanmelden of meer informatie? Bel naar Stadswandelkantoor: 020-4190022 of mail naar rvs@stadswandelkantoor.nl.

Deze presentatie en wandeling zijn onderdeel van de serie Ontdek de stedenbouw van Amsterdam.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.