Home
Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk


Ontdek het Oostelijk HavengebiedEen boek met alles over het Oostelijk Havengebied, zo kun je het wel samenvatten. Tweehonderdveertig pagina's over geschiedenis, stedenbouw, architectuur, industrieel erfgoed, kunst en cultuur. Plus vier routes om zelf op pad te gaan in het nieuwe waterfront van Amsterdam. Kortom, de gids die tot nu toe ontbrak: Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk. Voor onderweg én thuis.

"Wij zochten al langer een mogelijkheid om mensen die alleen of met zijn tweeën het Oostelijk Havengebied willen bezoeken, voordelig van dienst te kunnen zijn," zeggen Bert Franssen en Ruud van Soest, architectuur- en erfgoedjournalisten bij Stadswandelkantoor. "Toen uitgever Pim van Schaik ons verzocht mee te werken aan een gids, zijn wij daar graag op ingegaan. Wij zeiden: doen! Er staan bijzondere wandelroutes in, maar onze opzet was er meer dan een routegids te maken. Het moest ook een boek worden waarin je thuis meer te weten kon komen over wat je onderweg gezien had. En zo is het uiteindelijk ook geworden." Ontdek het Oostelijk Havengebied bevat nu liefst negentig pagina's over de geschiedenis van het gebied, meer dan honderd pagina's gaan over stedenbouw en architectuur, er zijn nog niet eerder gepubliceerd historische afbeeldingen. Kees Volkers schreef een hoofdstuk over de vaak onderbelichte rol van de spoorwegen in het havengebied.

Naast twee architectuurroutes is er een route langs de vele kunstwerken in de publieke ruimte en een erfgoedroute. In het Oostelijk Havengebied is een einde gekomen aan de naoorlogse gewoonte oude gebouwen simpelweg te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Het gebied is dus nog rijkelijk voorzien van oude havengebouwen en ander industrieel erfgoed. De oude pakhuizen en de behouden havenstructuur hebben een enorm effect op de beleving van het gebied. Ze zijn poorten naar de tempo doeloe van Amsterdam, de verzonken wereld van de haven, die nog net niet voor altijd in de geschiedenis is weggegleden. Via de erfgoedroute is het nog te zien.

Het Oostelijk Havengebied is ook de plaats waar Amsterdam definitief afscheid nam van het naoorlogse bouwbeleid. Bouwen voor het volk werd vervangen door bouwen voor de markt. De auteurs geven volop aandacht aan het creatieve proces dat geleid heeft tot een wijk met een architectuur en stedenbouw die hun weerga nauwelijks kennen en een hele generatie Nederlandse ontwerpers, zoals Sjoerd Soeters, Jo Coenen, Adriaan Geuze en Frits van Dongen, op slag beroemd maakten. Ook de spelers op de achtergrond krijgen aandacht: de nieuwe generatie politici van Amsterdam die zich moedig op onbekend terrein waagden, soms tegen de opvattingen van hun partij in en negatieve adviezen uit de markt trotserend, visionaire corporatiebestuurders als Frank Bijdendijk, en natuurlijk Ton Schaap, de 'regisseur' bij de gemeente.

Ontdek het Oostelijk Havengebied is fraai uitgegeven met honderden afbeeldingen. Dat is geen toeval. Uitgever Pim van Schaik van Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij heeft als boekdesigner een aantal prachtige uitgaven op zijn naam staan. Van Schaik: "Ontdek het Oostelijk Havengebied moet een visitekaartje zijn voor mijn nieuwe uitgeverij én voor het Oostelijk Havengebied waar wij immers gevestigd zijn."

De routes zijn geschreven door medewerkers van Stadswandelkantoor. De gids is bestemd voor de bewoners van het gebied, mensen die er werken en voor de zeer vele bezoekers, professionals en puur geïnteresseerden, uit binnen- en buitenland - er komt een Engelse vertaling. Handige kaartjes van cartograaf Armand Haye maken er geen zoekplaatje van. De routes overlappen elkaar soms gedeeltelijk, maar vullen elkaar vooral ook aan. Er zijn vier routes.

• Een ‘Loods 6-route’. Een stevige wandeling langs de highlights in het hele gebied, met vertrek- en eindpunt in gebouw Loods 6. Stichting Kunstwerk Loods 6 is mede-uitgever van dit boekje, en benadrukt hiermee haar baanbrekende werk op het gebied van cultuur. De route is opgesteld door Gerard Goudriaan (Stadswandelkantoor).
• Een erfgoedroute. Vooral de mix van oude, gehandhaafde, gebouwen en nieuwe architectuur maakt het gebied karakteristiek. De hele route kun je wandelen, fietsen is ook een optie.
• Een kunstroute. Kunst werd geïntegreerd in de architectuur, wat leidde tot kunst van zeer hoge kwaliteit. Deze kunstroute bestrijkt de hele wijk. Wandelen en fietsen kan allebei.
• Een echte fietsroute. Een supersnelle route voor een meer globale indruk van het hele gebied. Voor het industriegebied Cruquius ben je echt op deze fietsroute aangewezen.

Ontdek het Oostelijk Havengebied is onder meer verkijgbaar bij boekhandel Van Pampus op de KNSM-laan 303. Prijs € 19,90

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.