Home
Wandelen in Oud-Zuid


Amsterdam is waanzinnig mooi, en bepaald niet alleen de binnenstad. Wie stadsdeel Oud-Zuid het mooiste stadsdeel van Amsterdam noemt, heeft zelfs recht van spreken. Amsterdam is het mekka van de sociale woningbouw en de enorme rijkdom daarvan is vooral te zien in Oud-Zuid en omgeving. Logisch dus dat Stadswandelkantoor er sinds kort rondleidingen heeft.

HenriĆ«tte Ronnerplein Diamantbuurt 

Door het stadsdeel worden al - met medewerking van Stadswandelkantoor - rondvaarten georganiseerd. Terecht, want er is veel water en de kadebebouwing uiterst gevarieerd. Maar nu dus ook rondleidingen, voor wie meer in detail wil rondkijken.

Wat je ziet? De absolute top van de Amsterdamse School-architectuur, afgebeeld in ieder boek over de mondiale architectuur van de twintigste eeuw. Maar ook uitgebreide wijken met 'rationalistische' architectuur van een verbijsterende kwaliteit. Een kleine groep idealisten als Keppler, Tellegen, De Klerk, Kramer, Gratama, Van Epen, Van der Pek, Tak tekenden in de jaren '20 voor woningbouw op een zeldzaam niveau. Nadien nooit meer geƫvenaard. Het moest allemaal anders en vooral beter, na de futloze revolutiebouw van de negentiende eeuw. Hun plannen werden geraliseerd in een al even beroemd Plan-Zuid van Berlage. En dan hebben we het nog niet gehad over de aanwezige cultuur in het stadsdeel: onder meer Concertgebouw, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum.

 

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.