Home
Wandelen in Oud-Zuid


Amsterdam is waanzinnig mooi, en bepaald niet alleen de binnenstad. Wie stadsdeel Oud-Zuid het mooiste stadsdeel van Amsterdam noemt, heeft zelfs recht van spreken. Amsterdam is het mekka van de sociale woningbouw en de enorme rijkdom daarvan is vooral te zien in Oud-Zuid en omgeving. Logisch dus dat Stadswandelkantoor er sinds kort rondleidingen heeft.

Henriëtte Ronnerplein Diamantbuurt 

Door het stadsdeel worden al - met medewerking van Stadswandelkantoor - rondvaarten georganiseerd. Terecht, want er is veel water en de kadebebouwing uiterst gevarieerd. Maar nu dus ook rondleidingen, voor wie meer in detail wil rondkijken.

Wat je ziet? De absolute top van de Amsterdamse School-architectuur, afgebeeld in ieder boek over de mondiale architectuur van de twintigste eeuw. Maar ook uitgebreide wijken met 'rationalistische' architectuur van een verbijsterende kwaliteit. Een kleine groep idealisten als Keppler, Tellegen, De Klerk, Kramer, Gratama, Van Epen, Van der Pek, Tak tekenden in de jaren '20 voor woningbouw op een zeldzaam niveau. Nadien nooit meer geëvenaard. Het moest allemaal anders en vooral beter, na de futloze revolutiebouw van de negentiende eeuw. Hun plannen werden geraliseerd in een al even beroemd Plan-Zuid van Berlage. En dan hebben we het nog niet gehad over de aanwezige cultuur in het stadsdeel: onder meer Concertgebouw, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum.

 

 Terug

N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.