Home
Parkrand


ParkrandAlweer een spraakmakend gebouw van architectenbureau MVRDV: Parkrand. Dat kon de wat desolate buurt van Amsterdam-Geuzenveld best gebruiken.

Het complex Parkrand staat aan de rand van het Eendrachtspark in Amsterdam-Geuzenveld. Dit is één van de probleemwijken in Amsterdam-West. In een grote operatie is Amsterdam bezig de westelijke tuinsteden te ‘upgraden’ en aantrekkelijker te maken voor midden- en hogere inkomensgroepen. Dit vanuit het idee dat markante woongebouwen met een voor de wijk nieuw soort bewoners een positief effect hebben op de omgeving.

Op de plaats waar Parkrand is gebouwd, stonden eerst drie haakvormige woningblokken die nu zijn gesloopt. De vroegere blokken belemmerden het zicht op het park vanuit de wijk. Om dit zicht terug te geven heeft MVRDV vijf torens gebouwd die onder en boven zodanig met elkaar zijn verbonden dat er grote ‘kijkgaten’ zijn die van de wijk naar het park veel doorzicht geven.

Het is een groot gebouw geworden van 135 meter lang en 34 meter hoog. Er zijn 223 woningen, 193 appartementen in het middeldure huursegment (tussen 800 en 1400 euro exclusief servicekosten en 30 sociale huurwoningen. Deze zijn gereserveerd voor senioren en mensen met een medische indicatie die stadsvernieuwingskandidaat zijn. De woningen variëren tussen de 87 en 132 m2.

Bijzonder aan het complex zijn de drie niet vrij toegankelijke binnenhoven in de vorm van een woonkamer (met enorme bloempotten), speeltuin en een eetkamer. Ze zijn ontworpen door ontwerper Richard Hutten. ’s Avonds benadrukt bijzondere verlichting het idee van een binnenruimte. Lees ook het interview met architect Jacob van Rijs.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.