Home
OBA/SWK wandeling door Slotermeer


Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren op locatie aan het werk.Op zaterdag 13 april geeft Stadswandelkantoor in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een rondleiding door een van de beroemdste hoofdstukken uit de Amsterdamse architectuurgeschiedenis: Slotermeer.

Dat beroemde zie je er eerlijk gezegd niet direct aan af. En als je de sensatiegeile media mag geloven, moet het beslist een misverstand zijn. Trouwens, ook uit kringen van de nieuwe stedenbouwers klinkt soms schrille kritiek. En toch, in Slotermeer vond de eerste grootschalige stadsuitbreiding plaats naar de principes van de modernistische stedenbouw van de CIAM-beweging, het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en planoloog Karel van Lohuizen. In een presentatie die aan de rondleiding voorafgaat, vertellen we er alles over. Slotermeer, door de tijd ingehaald of blauwdruk voor de toekomst? 

Tijdens de wandeling zie je hoe de tuinstad van de jaren '50 bedoeld was en de natuur de stad ingehaald werd. Een deel van de wijk is namelijk tot Van Eesteren Buitenmuseum benoemd, zodat de wijk die Van Eesteren bedacht er grotendeels behouden bleef. Er is ook een echt Van Eesterenmuseum, waar we tijdens de tocht even binnen gaan. 

Maar Slotermeer is zeker niet alleen historisch interessant. De wijk is enorm in beweging. Rond Plein '40-'45 is een levendige marktbuurt ontstaan, die veel bezoekers trekt. Er zijn hotels en eetgelegenheden, een zeer succesvolle Noord-Afrikaanse supermarkt en kleinere winkels van immigrantenfamilies die inmiddels volledig in Amsterdam geworteld zijn. Juweeltjes van naoorlogs erfgoed, zoals de Verfdoos, zijn recentelijk opgeknapt en er is opvallende nieuwbouw. Daaronder een bijzondere verrassing: een postmodern nieuwbouwwijkje, geinspireerd door de traditionele Engelse tuinstad.

De media hebben vooral aandacht voor de nieuwe bevolking die de buurten ingetrokken is. En dan vooral voor wat er misging. In our time geldt immers: nieuws is geen nieuws als het goed nieuws is. Journalisten zijn aan een oog blind, ze missen de positieve ontwikkelingen - maar dit terzijde. Natuurlijk, er is hier en daar een irritante subcultuur, onderafdeling van een algemene trend van verhuftering in Nederland. Maar voor wie een beetje oplet is ook de opwaartse druk voelbaar, een bevolking die op allerlei manieren omhoog streeft. Je voelt en ziet het als je er oog voor hebt.

 

 

 

 

 

 

Presentatie en rondleiding
Over dit alles vertellen we vooraf in een presentatie met beeld en achtergronden. Maar u gaat het natuurlijk vooral ook zelf bekijken tijdens deze voettocht. Doel van Van Eesteren en Van Lohuizen: een gezonde en plezierige leefomgeving voor de gewone bevolking. Wat was de kenmerkende architectuur, hoe zag dat modernistische stadsontwerp eruit? Wat wilden de jonge architecten van CIAM? En wat behelst de kritiek van de nieuwe Amsterdamse planners en stedenbouwers? En wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in Nieuw-West en wat loopt goed en wat minder? Voor het geval uw interesse dan echt gewekt is, krijgt u een lijstje met literatuur en interessante websites mee. In de OBA kunt u alvast een aantal van die boeken inzien.

Post-modern wijkje in SlotermeerSloop in Nieuw-West

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar en wanneer?
De wandeling is op zaterdag 13 april. We starten om 13.00 in de OBA Slotermeer, Plein '40-'45 nr.1 (bij het oude stadsdeelkantoor). Van daar lopen we door een heel hedendaags stukje Slotermeer en duiken dan via het Van Eesterenmusem de diepte van de geschiedenis in. U ziet dan dat modernisme natuurlijk licht, lucht en ruimte is, maar bij Van Eesteren en Van Lohuizen ook nog veel meer.

Praktisch
Iedereen kan zich aanmelden voor deze wandeling. De prijs is € 10,-. OBA-leden betalen slechts € 5,- Het maximaal aantal deelnemers is 20 per wandeling, reserveer daarom tijdig een plek. Aanmelden of meer informatie? Bel naar Stadswandelkantoor: 020-4190022 of mail naar rvs@stadswandelkantoor.nl.

Deze presentatie en wandeling zijn onderdeel van de serie Ontdek de stedenbouw van Amsterdam.

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.