Home
Met 120 vmbo-scholieren naar Artis en de Plantagebuurt


EntrepotdokStadswandelkantoor leidde in mei een grote groep 13- en 14-jarige vmbo-scholieren rond in De Plantage. Het was een educatief dagje uit: dieren kijken in Artis, en architectuur in de omgeving.

De scholieren waren leerlingen van het Oosterlicht College in Nieuwegein, die in het kader van hun ´Spaceweek´ eropuit trokken. Artis ligt dan al gauw voor de hand als bestemming, maar hun docenten kwamen op het lumineuze idee een bezoek aan Artis te combineren met een architectuurrondleiding in de buurt. Als je toch in de Plantage bent... Speciaal voor de leerlingen werd door Stadswandelkantoor een korte, behapbare route uitgezet, wel vol afwisseling: door poortjes, trappetjes op en af, verrassende binnenpleintjes, langs water met woonboten, oud en nieuw door elkaar. 

 

Volop gelegenheid om iets over de geschiedenis te vertellen, maar ook de contemporaine architectuur deed het goed. Sterker: wooncomplex Aquartis van architect Liebeth van der Poll en de ‘urban villa’ van de Japanner Koji Yagi aan de Alexanderkade kwamen als nummer een en twee uit de bus in de ´gebouwen contest´ die de docenten georganiseerd hadden. Het voormalig Koloniaal Instituut, nu Tropenmuseum en Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) was een goede derde. Het Entrepotdok vonden ze maar zozo.  

 

Vmbo-leerlingen en een architectuurrondleiding: moeilijke groep? Eigenlijk viel dat reuze mee, zes groepen van twintig scholieren, 's ochtends en 's middags rondgeleid door drie gidsen. Al was het niet steeds even makkelijk de aandacht erbij te houden. Een brommer, gestolen en gedumpt, die door bouwvakkers opgevist wordt uit de gracht, is stevige concurrentie voor een rondleider. Maar daar kun je dan weer een praatje over maken met de bouwlieden, en zo steek je toch ook weer wat op. En even later zwaaiden de leerlingen alweer enthousiast naar de architecten van Zeinstra Van der Poll Architecten, door de grote ramen van het gebouw dat ze even later hun publieksprijs voor mooiste gebouw toekenden. Het werkte dus wèl, ook omdat de docenten de leerlingen opdrachten hadden meegegeven: beschrijf en fotografeer of teken het mooiste en het lelijkste gebouw dat je onderweg tegenkomt. En daarover werd volop gediscussieerd.

 Terug

N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.