Home
Van Eesteren Museum geopend


Van Eesteren MuseumOp 15 oktober 2010 opende Caroline Gehrels, wethouder Kunst & Cultuur van Amsterdam, in Nieuw-West het nieuwe Van Eesteren Museum. Een Van Eesteren Museum - een door voormalig stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer aangewezen beschermd stadsgezicht - bestond al een jaar of twee. Maar nu komt er ook een fysieke expositieruimte en ontmoetingsplaats in Broedplaats De Vlugt, een bedrijfsverzamelgebouw voor cultuurbedrijven en kunstenaars. Daarnaast vinden er regelmatig evenementen plaats en wordt het nieuwe Van Eesteren Museum de uitvalsbasis voor excursies en rondleidingen in de omgeving. Het beschermde stadsgezicht rond de Burgemeester De Vlugtlaan wordt omgedoopt tot Van Eesteren Buitenmuseum.

Anders dan bijvoorbeeld Hendrikus Berlage is Cornelis van Eesteren bij het grote publiek tamelijk onbekend. Maar voor professionals is hij een van Nederlands beroemdste stedenbouwers. Hij was jarenlang voorzitter van de vermaarde van CIAM-beweging (internationale moderne architectuur congressen) en was de eerste die grootschalig en op een heel eigen manier de ideeën van de Moderne Beweging in de Amsterdamse Westelijke Tuinsteden  in de praktijk bracht. Dat er nu aandacht komt voor Van Eesteren is dan ook terecht en heeft zeker ook te maken met de herleefde belangstelling voor de naoorlogse stedenbouw en wederopbouwarchitectuur. Voormalig minister van Onderwijs en Cultuur Ronald Plasterk stelde een lijst van 100 naoorlogse topmonumenten op. Amsterdam heeft zijn eigen Top 100 Jonge Monumenten. We beginnen langzamerhand de oude tuinsteden te zien als monument.

Stadsvernieuwing Osdorp, met Schutterstoren en WaterfortNaast de vaste expositie over Cornelis van Eesteren en het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP), het belangrijkste werk van Van Eesteren, komen er wisselexposities in het Van Eesteren Museum. De eerste tenstoonstelling gaat over de wijk Geuzenveld, de tweede tuinstad die in de jaren vijftig werd aangelegd. Op het programma staan verder lezingen, fimvoorstellingen, debatten, cursussen en workshops.

Stadswandelkantoor maakte een nieuwe route door het Buitenmuseum, schreef de tekst van de wandelbrochure en gaf een workshop aan de gidsen van het Van Eesteren Museum. Dat juist Stadswandelkantoor betrokken is bij het Van Eesteren Museum is geen toeval. Wij geven al enige tijd rondleidingen in Amsterdam Nieuw-West en we hebben ons bij de voorbereiding daarvan grondig verdiept in de naoorlogse architectuur en stedenbouw. Maar wat echt onze hartstocht opwekte voor dit stadsdeel, waren de uitgebreide verkenningstochten die wij door de Westelijke Tuinsteden maakten. Toen ontdekten we pas hoe afwisselend deze Amsterdamse wijken zijn, hoezeer ze een eigen gezicht en eigen sfeer hebben, hoe monumentaal het stadsbeeld er is, hoeveel dynamiek je er vindt en hoe gemêleerd de bevolking is. Eigenlijk is Nieuw-West een moderne Jordaan - de zeventiende eeuwse immigrantenwijk van Amsterdam. Net als in deze volkswijk van de Gouden Eeuw zie je er veel bewoners die van elders afkomstig zijn, naast de 'oerhollanders' die er altijd zijn blijven wonen en de jonge 'nieuwe stedelingen' die er nu binnentrekken en er hun wooncarrière starten. Een gekleurd en kleurrijk stadsdeel, echt Amsterdams met zijn beweeglijke bevolking, zijn diversiteit en weerbarstige jongeren.

Wonen in een plantsoenNaast de geschiedenis van Van Eesteren en het AUP wil het Van Eesteren Museum ook aan de recente ontwikkelingen in Nieuw-West aandacht schenken. Aan de Grote Verbouwing die er plaatsvindt - er wordt enorm veel gebouwd en gerenoveerd in dit gebied. Tenslotte, het is een brandpunt van sociale dynamiek.

Het Van Eesteren Museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Tramlijn 7 vanaf het Leidseplein stopt voor de deur, evenals bus 21, die tegenover het Victoria Hotel bij het Centraal Station vertrekt. Het museum is open op vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00. In het museum is een wandelbrochure voor het Van Eesteren Buitenmuseum verkrijgbaar en je kunt er ook gewoon binnenstappen voor een kop koffie. Adres: Burg. De Vlugtlaan 125, hoek Burg. Eliasstraat.

Meer over het Van Eesteren Museum op onze site Architectuur Amsterdam.

 

 Terug

N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.