Home
Wibaut route


Woningen in de Diamantbuurt. Architect: J.C. van EpenEen nieuwe SWK-rondleiding is de ´Wibaut- of  sociale woningbouw-route'. Floor Wibaut is Amsterdams beroemdste wethouder. De sociale woningbouw die onder hem tot stand kwam, is wereldberoemd. In de jaren tien, twintig en dertig van de twintigste eeuw werden arbeiderswoningen gebouwd van een buitengewoon hoog niveau, zowel wat woonkwaliteit als architectuur betreft, uniek in Europa.

Wibaut was overtuigd dat ‘het uitgangspunt voor verhoging van beschaving in de arbeidersklasse moet liggen in verbeteringen van de woningen.’ Hij had zich als gemeenteraadslid al intensief met woningbouw beziggehouden, tot hij in 1914 als eerste socialist wethouder werd. Hij werkte uitstekend samen met burgemeester Tellegen, ambtenaar Keppler en raadslid P.L. Tak.

Alleen een fietstocht doet recht aan de prestaties van onder meer Wibaut. Stadswandelkantoor heeft een rit uitgestippeld via de arbeiderspaleizen van De Klerk in de Spaarndammerbuurt. Via het sfeervolle Oud-West de rationalistische complexen van onder meer Van der Pek. Amsterdam-Zuid, voor andermaal topmonumenten van De Klerk en Kramer. Door de Indische Buurt, met zijn middenstandwoningen. En niet te vergeten de Transvaalbuurt in Oost, een andere highlight in de sociale woningbouw.

Verdere gegevens fietstocht:
Duur: ongeveer 3 uur
Prijs: € 15 per persoon + de huur van een fiets. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.
Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl  Of bel 020-4190022  / 06-41967625 / 06-41967655. 

 Terug

N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.