Home
 

Het nieuwe gezicht van de Bijlmer


Vrij geruisloos wordt de Bijlmermeer omgebouwd tot een topwijk. Voor de echte Bijlmerbelievers was de Bijlmer dat altijd al: een parklandschap zonder auto's, met comfortabele woningen, uitzicht tot weet ik waar, enz. Maar veel mensen gaven toch de voorkeur aan laagbouw, en leegstand was het gevolg. Die laagbouw is er nu gekomen, in een tijd dat mooie architectuur geen vies woord meer is.

Architect: Hoogstad Speelplaats Bijlmermeer Architect: Ton Venhoeven

Met behoud van de ruime opzet en met nog altijd veel groen, geven toonaangevende archiecten vorm aan de Nieuwe Bijlmer. 6500 hoogbouwflatwoningen maken in 15 jaar plaats voor 3000 laagbouwwoningen en 4200 koopappartementen. Ze zijn er nog tot 2012 aan bezig. Nu, in april 2007, zijn ze op de helft. In sommige buurten (delen van G- en K-buurt) blijft de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet gehandhaafd. Een groep Bijlmerbelievers heeft zich hiervoor sterk gemaakt. Flats zijn gerenoveerd en de openbare ruimte blijft autovrij en groen. Het kreeg de naam 'Bijlmermuseum', en is nu, vlak naast de laagbouw, toe aan een herwaardering. Hier staat ook het 'Groeiend monument' ter herinnering aan de vliegramp in 1992. De contrasten in de Bijlmer zijn enorm. Nergens in Amsterdam vind je zulke uiteenlopende stedenbouwkundige visies bij elkaar.

In de Bijlmer staan ook spraakmakende grote gebouwen. Hoogstandje is het nieuwe Station Bijlmer van de Engelsman Grimshaw, voorbestemd om een van de grootste stations van Nederland te worden. En het gebouw van de HES, de Hogeschool voor Economische Studies van architect Hoogstad, nieuw onderkomen voor 5000 studenten, stond al meteen nas de oplevering op alle lijstjes van toparchitectuur van de laatste jaren.

Kortom, hoe een achterstandswijk - in het beeld van velen bijna een nogo area - een upgrade beleefde, die zijn weerga nauwlijke kent.

Verdere gegevens wandeling:
Prijs van de wandeling is € 12,50 per persoon. Arrangementen met lunch of diner zijn mogelijk.

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.