Home
 

Fietstochten rondom het IJ


Fietsen langs de noordelijke én zuidelijke IJ-oevers, de afwisseling kan niet groter zijn: oeverlandschappen, de oversteek van het IJ, dorpsachtige dijkbebouwing, de transformatie van de voormalige scheepswerven... Dat alles gecombineerd met de nieuwe waterfronts van de zuidoever. De tocht begint direct bij het Centraal Station van Amsterdam. U kunt kiezen uit twee aantrekkelijke routes, beide met recente architectuur en fascinerende Amsterdamse geschiedenis: Go West en Go East. 

Nieuwendammerdijk Oranjesluizen Nieuwendammerdijk

 KNSM-eiland Halte IJburgtram Brug Sporenburg-Borneo  

Go West
Bij de westwaartse variant, Go West, bezoekt u de spectaculaire nieuwbouwbuurten van het Westerdokseiland en de Silodam. Verderop, bij de Houthavens, steken we het IJ over. Daar duiken we in het scheepswerf verleden van Amsterdam-Noord. We bezoeken het NDSM-terrein, dat nu radicaal getransformeerd wordt met een afwisselend programma van havenactiviteit, een kunstenaarswereld, een dorp met studentencontainers, creatieve industrie in gerenoveerde havengebouwen, en oude NDSM-loodsen en hellingen die als rijksmonumenten behouden blijven. Mix to the Max!, zeggen de ontwikkelaars van deze oude industriestrook. We zetten de tocht voort door intieme tuindorpen, die voor de oorlog werden opgezet om de werfarbeiders te huisvesten, en de nieuwe wijk Overhoeks met om de hoek de cultuurstrook van de Volewijck, ooit de plek van het Galgenveld van Amsterdam.  

Go East
U kunt ook de oostelijke route volgen, Go East. We rijden dan via het Oostelijk Havengebied, inmiddels een wereldberoemd voorbeeld van geslaagde waterfront-ontwikkeling. Fietsen door een rafelrand van Amsterdam. Onderweg passeren we de machtige Oranjesluizen om aan de andere kant van het IJ op de oude Waterlandse zeedijken te komen. Daar wachten u de historische huisjes van het voormalige stadje Schellingwoude en de zeer lange Nieuwendammerdijk. Meer geschiedenis: het vooroorlogse tuindorp Nieuwendam, nu beschermd stadsgezicht van de Amsterdamse School. Een park, aangelegd als werkvoorziening na de Grote Crisis van 1929 en terug via een ander voormalig havenindustriegebied, dat inmiddels ook aan een tweede leven begint. Zelfs Amsterdammers zijn verbaasd zoveel schoons te zien in Amsterdam-Noord.

U kunt met uw eigen fiets gaan, u kunt ook een fiets huren. Wij informeren u daarover, als u belt of mailt. 

Duur: minimaal 3 uur
Prijs:  € 12,50 per persoon excl. de fiets
Reserveren / info: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.