Home

Claes Claeszhof


Dit is het complex waarvan het oude Claes Claeszhofje, het voormalige Zwaardvegershofje en het vroegere Anslo’s Hofje deel uit maken. Het eerste hofje, nu niet meer dan een binnenplaatsje, is het oude Claes Claeszhofje. De lakenhandelaar Claes Claeszoon Anslo had drie huisjes in een tuin achter de Egelantiersstraat waar hij vanaf 1615 of 1616 oude mensen gratis liet wonen. De bebouwing is later uitgebreid.

Het is het terrein waarop van 1738 tot circa 1925 de vier huisjes van het Zwaardvegershofje stonden. In de tijd van de stichting was een zwaardveger een smid die blanke wapens maakte. Toentertijd zaten er een paar zwaardvegers in de buurt en de straat waaraan de huisjes stonden heette Zwaardvegersgang.

Op het terrein is ook het vroegere Anslo’s Hofje. Tussen de deuren van de voormalige secreten (wc’s) heeft men op de plaats van de vroegere pomp een fonteintje met een leeuwenmasker geplaatst. Het hofje wordt nu onder meer bewoond door studenten. De stichting het Claes Claesz Hofje is de beheerder.


N I E U W S
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.