Home

St.Andrieshof


Via een Delfts-blauw betegelde gang betreden we op de wandeling een van de oudste hofjes van Amsterdam. Of het ook het oudste is, hangt af van de bepaling van het stichtingsjaar. Van dit hofje is het stichtingsjaar niet officieel bekend omdat roomse instellingen in die tijd verboden waren en dus geen officiële stichtingsakte hadden. Een goed beargumenteerde schatting komt op 1614. Het hofje is vernoemd naar de heilige Sint-Andries met wie Amsterdam een speciale band onderhoudt door de drie Andreaskruisen in het wapen van Amsterdam.

Het geld voor het hofje werd nagelaten door de rijke veehouder Jeff Gerritsz. Later kwam het hofje onder het beheer van het Begijnhof. Het hofje was bestemd voor rooms-katholieke bejaarde vrouwen. De bekende ‘verbouwingsarchitect’ J. van Stigt verbouwde het hofje in 1984 tot twaalf HAT-eenheden.

In de linkermuur, waar op de bovenverdieping vroeger de kapel was, bevindt zich een gevelsteen met de tekst ’Vrede sij met u’.


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.