Home

St.Andrieshof


Via een Delfts-blauw betegelde gang betreden we op de wandeling een van de oudste hofjes van Amsterdam. Of het ook het oudste is, hangt af van de bepaling van het stichtingsjaar. Van dit hofje is het stichtingsjaar niet officieel bekend omdat roomse instellingen in die tijd verboden waren en dus geen officiële stichtingsakte hadden. Een goed beargumenteerde schatting komt op 1614. Het hofje is vernoemd naar de heilige Sint-Andries met wie Amsterdam een speciale band onderhoudt door de drie Andreaskruisen in het wapen van Amsterdam.

Het geld voor het hofje werd nagelaten door de rijke veehouder Jeff Gerritsz. Later kwam het hofje onder het beheer van het Begijnhof. Het hofje was bestemd voor rooms-katholieke bejaarde vrouwen. De bekende ‘verbouwingsarchitect’ J. van Stigt verbouwde het hofje in 1984 tot twaalf HAT-eenheden.

In de linkermuur, waar op de bovenverdieping vroeger de kapel was, bevindt zich een gevelsteen met de tekst ’Vrede sij met u’.


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.