Home
 

Historisch centrum Porto


Het historisch Centrum van Porto staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, maar is beslist geen openluchtmuseum. In het centrum heerst de aangenaam hectische bedrijvigheid van een grote stad. We wandelen langs de hoogtepunten van het werelderfgoed, maar staan ook stil bij verrassende voorbeelden van architectuur uit de 20e eeuw. We komen veel kleine winkels en bedrijfjes tegen, afgewisseld met cafés en restaurantjes.

Perola Bolhao, PortoOnze wandeling begint bij het logische startpunt voor een wandeling om met Porto kennis te maken: het centrale treinstation São Bento, waarvan de muren volledig bekleed zijn met tegeltableaus, zoals we die overal in Porto tegenkomen. We wandelen naar het Praça da Liberdade met de prachtige pui van apotheek Vitalia uit 1932. Aan het eind van de de Avenida dos Aliados die hier begint, zien we het stadhuis in de verte. Op dit plein kun je ook je schoenen laten poetsen. Langs de kerk Santo António dos Congregados wandelen we richting Praça da Batalha waar we onder meer de Art Deco bioscoop Batalha (1946) aantreffen.

Dan door de Rua da Santa Caterina (de Kalverstraat van Porto), met het beroemde café Majestic. In een zijstraat bekijken we het theater Coliseu (1938-1940) en de Garage Passos Manuel (1930-1938). Via de traditionele markt van Bolhão in een neoklassiek gebouw uit 1914 wandelen we naar de Avenida dos Aliados die in de jaren voor 2007 rigoureus op de schop is genomen.

We steken over en wandelen langs café Guarany uit 1933 naar de toren van de Clérigos, het logotype van Porto. We komen langs meer 20e- eeuwse architectuur, traditionele cafés, een prachtige boekwinkel uit 1906 en tot een zinderende uitgaansplek getransformeerde magazijnwinkels.

We lopen verder naar de Rua das Floras, ooit de straat van juweliers en edelsmeden, naar de indrukwekkende Gotische kerk van São Francisco en de meer bescheiden barokke kerk van Sint Nicolaas.

Smalle eeuwenoude straatjes leiden naar de oever van de Douro met zicht op de imposante dubbeldeksbrug die niet van Eiffel is, met de Portkelders aan de overkant en als toetje nog meer moderne architectuur. En de terrassen lonken!


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.