Home
 

Rondje om de kerk


De buurt rond de kathedraal, de Sé, was de oudste, en tot de opsplitsing in 1583 de enige parochie van Porto. Hij raakte in de twintigste eeuw steeds meer verpauperd en verloederd. In de jaren 90 werd begonnen met de rehabilitatie, met behoud van het middeleeuwse karakter.

We beginnen bij het treinstation São Bento, vanwaar wij een goed zicht hebben op de kathedraal in de bovenstad. We duiken het moderne metrostation in, ontworpen door Álvaro Siza Vieira, om vlak bij de kathedraal weer boven te komen. We bekijken een van de mooiste fonteinen van Porto en wandelen via de Rua Dom Hugo, langs een van de oudste nog bewoonde huizen van Porto. We komen ook bij enkele hoogtepunten van de architectuur in Porto uit de 17e/18e eeuw en lopen door middeleeuwse straten naar het plein met de kathedraal, kapittelhuis en het bisschoppelijk paleis. Dit ruime plein, met een prachtig uitzicht op Porto, is in de jaren 40 geschapen. De bestaande bebouwing werd grotendeels verwoest. Een 16e-eeuwse kapel werd elders herbouwd en komen we later tegen. We nemen de tijd om de kathedraal binnen te bekijken en zien diverse bouwstijlen: romaans, gotisch, barok.

Chafariz S Miguel Anjo, PortoDaarna wandelen we in de richting van de rivier, bekijken het houtsnijwerk in de kerk van Santa Clara en steken over naar Vila Nova de Gaia. We wandelen vlak langs de stadsmuur van Dom Ferdinand uit de 14e eeuw.

Vanaf het bovendek van de brug hebben we naar twee kanten uitzicht op de Douro. Een nog imposanter uitzicht ontvouwt zich bij de kerk van Serra do Pilar. We keren terug naar Porto en steken door naar het eindpunt van de wandeling, het Praça da Batalha met onder meer de Art Deco bioscoop Batalha (1946), de kerk van Santo Ildefonso en het Teatro São João.


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.