Home
 

Tips voor Porto op eigen houtje


Als ik u was in Porto …
… dan zou ik natuurlijk proberen met een of meer van mijn wandelingen mee te gaan.
Of ik zou naar plekken gaan die de moeite waard zijn en niet in een van de wandelingen zijn opgenomen.
Of naar plekken waar we tijdens een wandeling wel langskomen, maar die de moeite waard zijn of om wat langer te vertoeven, bijvoorbeeld met een rondleiding.
Dit zijn een paar van deze plekken:

Jardins do Palácio de Cristal (Rua de Dom Manuel II)
Het oorspronkelijke kristallen paleis uit het einde van de negentiende eeuw heeft in 1956 plaatsgemaakt voor de huidige koepelvormige multifunctionele sport- en evenementenhal. In de tuinen is het goed toeven met mooi zicht op de Douro.

Vlak bij de ingang vind je rechts de gemeentelijke bibliotheek Almeida Garret annex expositieruimte uit 2001 van José Manuel Soares. Wat verderop staat de Biblioteca/Ludoteca Infantil (1991-1999), een grote ‘kinderlees- en speeldoos’.

In de tuinen is ook een eenvoudig restaurant, met meestal goed eten waar je prima buiten kunt zitten.

Vanuit de tuinen is er toegang tot de Solar do Vinho do Porto met een geweldig terras en een ongelooflijke keuze uit portwijnen (per glas).

Rua Miguel Bombarda
In en rond deze straat tegenover de ingang van de Jardins do Palácio de Cristal is een groot aantal galeries en kunstzaken geconcentreerd. Begin 2009 is de straat heringericht als voetgangersgebied.

Museum voor hedendaagse kunst Serralves
De creatie uit 1999 van Siza Viera staat in een elegant park dat ook wordt opgesierd door objecten van onder anderen Claus Oldenburg en Richard Serra.
Het gebouw is exemplarisch voor het werk van Siza Viera. Het museum toont vooral tijdelijke tentoonstellingen met werk van internationale kunstenaars.
In het park staat ook het Casa Serralves in Art Deco stijl dat tussen 1923 en 1944 is gebouwd en er is een ook paviljoen met aangenaam terras waar je wat kunt gebruiken.
Tip: op zondag zijn museum en park gratis!

Casa da Musica
Er zijn inwoners van Porto die dit ‘muziekhuis’ van Rem Koolhaas zien als een meteoriet die ingeslagen is waar ooit een busremise was. Koolhaas is zelf niet zo gelukkig met deze vergelijking.

Het gebouw is heel toegankelijk. Je kunt het op eigen houtje binnen bekijken, maar een rondleiding is de moeite waard. Probeer wel het zo te plannen dat de grote zaal niet dicht is wegens een repetitie.
Het terras op de zevende etage biedt een prima uitzicht, maar is in het algemeen alleen toegankelijk als het restaurant op dezelfde etage open is.

Centro Português de Fotografia
Het Portugese Centrum voor Fotografie is gehuisvest in een voormalige gevangenis van de Relação en beheert onder andere het nationale fotoarchief alsook een enorme collectie fototoestellen. Er worden regelmatig fototentoonstellingen georganiseerd met werk van Portugese en internationale fotografen. Begin 2002 was hier een overzichtstentoonstelling van naoorlogse fotografie in Nederland en in 2004 hingen hier de foto’s van keepers van Hans van der Meer.

Casa de Chá da Boa Nova
Dit oorspronkelijke theehuis uit 1963, nu ook bar en restaurant, is een van de vroege werken van Siza Vieira. Het ligt op een schitterende locatie aan de Atlantische Oceaan, even buiten Porto in Leça da Palmeiro, gemeente Matosinhos. Het gebouw gaat harmonieus samen met de natuurlijke omgeving.

Palacio da Bolsa
Anders dan de naam suggereert heeft dit gebouw uit het midden van de 19e nooit gediend als beurs. Het is gebouwd voor de Kamer van Koophandel van Porto die hier zijn kantoren heeft en hier bijvoorbeeld handelsdelegaties ontvangt. Met een rondleiding krijgt u een indruk van de geest van de koopmansstand in de 19e eeuw. De rondleiding eindigt in de befaamde Arabische Salon, waar regelmatig kamerconcerten worden gegeven.


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.