Home

Art nouveau


Art Nouveau of Jugendstil ontstond aan het het eind van de 19e eeuw. De nieuwe kunststijl werd toegepast in de beeldhouwkunst, de toegepaste kunst, de schilderkunst en de architectuur. Art Nouveau-gebouwen vind je onder meer in Brussel, Wenen, Glasgow, Nancy en Parijs. Maar ook in Nederland, bijvoorbeeld in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, vaak in de winkelstraten.

Kenmerkend voor de tijl is de asymmetrische golvende lijn. Art Nouveau is een kunstbeweging gericht op de toekomst. Om die reden werd ze in de architectuur veel toegepast in panden en gebouwen van nieuwe bedrijfssoorten als verzekeringskantoren en winkels. Winkels werden pas ver in de 19e eeuw gebouwd. Voor die tijd werd bijna alle waar op markten verhandeld.

Een belangrijke vernieuwing van de Art Nouveau was het gebruik van ijzer. Door ijzer konden grotere ruimten worden overspannen, waardoor grote raamoppervlakten mogelijk waren. Een ander vernieuwend element is de toepassing van gekleurde, vaak geglazuurde baksteen en het gebruik van tegeltableaus.

De Art Nouveau-architectuur in Utrecht is ontworpen door plaatselijke architecten, van wie Rijksen de bekendste is. Voorbeelden van zijn ontwerpen zijn het vroegere hotel Noord-Brabant op het Vreeburg, zoals de Utrechters zeggen, het Siebel-pand op de Lange Elisabethstraat en de apotheek op de Voorstraat, het bekendste Art Nouveau-pand in Utrecht. Op de wandeling komen we langs al deze panden.


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.