Home

GWL-terrein


GWL-terrein, Amsterdam Westerpark

Op het voormalige terrein van de Gemeente Water Leiding (GWL) heeft architectenbureau KCAP uit Rotterdam een milieuvriendelijke buurt ontworpen. De aandacht voor het milieu was een initiatief van bewoners van de Staatsliedenbuurt dat overgenomen werd door het stadsdeel. De wijk is onder meer milieuvriendelijk doordat er geen auto’s mogen parkeren, waardoor er veel ruimte voor openbaar groen en privétuinen ontstond, door grasdaken, doordat regenwater gebruikt wordt het doorspoelen van toiletten, door het materiaalgebruik. Het is één van de landelijke voorbeeldprojecten duurzaam bouwen

Historische gebouwen bleven gespaard - ook een aspect van duurzaamheid - en werden geïntegreerd in de nieuwbouw. Het gaf het wijkje onmiddellijk karakter. Het gaat om de stalen watertoren (nog steeds stand by als buffervoorraad en expansievat), het Magazijn (nu verbouwd tot woon- en werkappartementen) en het Windketelhuisje dat werkte als een soort ventiel om de lucht uit de waterleiding te laten, nu als een éénkamerappartement verhuurd. Centraal in de buurt staat nog steeds het grote Machinepompgebouw dat voor een groot deel bewaard gebleven.

Behalve het stedenbouwkundig ontwerp nam KCAP ook de architectuur van drie blokken voor zijn rekening. Voor de overige blokken werden nog vier architectenbureaus gevraagd. Het is een sterke eenheid eenheid geworden, met subtiele variaties en met woningbouw in hoge dichtheid, 100 woningen per hectare.

 

Foto: gebouw Meyer en Van Schooten


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.