Home

Westelijke Eilanden


Bij de stadsuitbreiding in 1613 ontstonden een deel van de Haarlemmerbuurt, ten westen van de toenmalige stadspoort bij de Herenmarkt, en de Westelijke Eilanden. Bij deze stadsuitbreiding werden ook de (westelijke) grachtengordel en de Jordaan aangelegd. In de Haarlemmerbuurt en op de Westelijke eilanden kwam vanaf 1625 geleidelijk aan bebouwing.

Hier ontwikkelde zich vooral de bedrijvigheid: brouwerijen op de Brouwersgracht, logementverhuur en hoefsmederij bij de stadspoort en activiteiten voor de scheepvaart, zoals opslag in pakhuizen en scheepsbouw. Sporen hiervan zijn op onze tocht door dit gebied nog te zien.

Na een periode van verloedering vanaf de jaren ’60 van de 20ste eeuw en (niet doorgezette) cityvorming door de bouw van enkele kantoorkolossen op het Bickerseiland zijn de buurten aangename en, zeker de Haarlemmerbuurt, levendige delen van Amsterdam geworden. Historie en stadsvernieuwing wisselen elkaar af, met het Prinseneiland met zijn vele voormalige pakhuizen, bewoond door onder meer kunstenaars en bekende Nederlanders, als hoogtepunt.

Interessante, discussie oproepende voorbeelden van moderne architectuur komen we tegen in enkele zijstraatjes van de Haarlemmerstraat. Daarnaast zijn er veel voorbeelden van renovatiebouw, vooral in de talrijke pakhuizen die hier vroeger in gebruik waren.

Op de foto: Zandhoek, Westelijke Eilanden


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.