Home

 

Rondleidingen in Amsterdam-Noord

Machtige scheepswerven, eengezinswoningen in het groen, en ook nog eens gelegen aan de overkant van het IJ, arbeidersstad: Amsterdam-Noord zag er altijd anders uit dan het 'echte' Amsterdam. 'Noord' bestaat voor een groot deel uit vroegere dorpen als Buiksloot en Oostzaan. Ze werden weinig planmatig bijeengevoegd, en na de oorlog voorzien van een 'modernistisch' centrum rond het Buiksloterplein. Dat vaagde een deel van het verleden van dit waterrijke gebied zonder pardon weg. Niet ongebruikelijk in die tijd.

Maar het stadsdeel is nu enorm in opmars. Vooral op de noordelijke IJ-oever vinden belangrijke veranderingen plaats. Industriegebieden veranderen in woon-werkwijken, met een bruisende cultuur en nu wel met behoud van industrieel en ander erfgoed. Langs het IJ zijn er de eeuwenoude Nieuwendammerdijk met zijn dorpsachtige dijkbebouwing, een Amsterdamse School wijkje, intieme tuindorpen, machtige sluizen, restanten van voormalige scheepswerven. Er zijn oude en nieuwe parken. Noord is groen.

Stadswandelkantoor leidt u door deze honderdjarige geschiedenis en de actuele ontwikkelingen. Door het oude Waterland met zijn historische dijken en jaren '20 tuindorp Nieuwendam. Naar het voormalige wervengebied van de NDSM, een ander tuindorp en de nieuwbouw van Overhoeks. Dan zijn er rondleidingen die de zuidelijke en noordelijke IJ-oevers combineren. Wat u ook kiest, er is altijd een bonus: een boottochtje per pont over het IJ.

Info? Reserveren? mail ínfo@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655

Een greep uit onze wandelingen en fietstochten
Hergebruik industriegebied
Wandelen over het NDSM-terrein
In de jaren '70 verdween de NDSM aan de noordelijke IJoever in Amsterdam. Op het 32 ha grote terrein van scheepswerf NDSM ontwikkelt zich nu een wijk met een zeldzame afwisseling van wonen, werken, recreatie en evenementen. Oude loodsen, intussen rijksmonument geworden, blijven behouden.
Meer informatie...
Kraanspoor, NDSM/terrein
Historisch Noord
Langs oude zeedijken en tuindorpen
Fragmenten van Noord behoren tot de schilderachtigste van Amsterdam: de eeuwenoude Nieuwendammerdijk en de Schellingwouderdijk. Achter de dijk bevindt zich een sfeervol Amsterdamse School-tuindorp. En verderop de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp.
Meer informatie...
Nieuwendammerdijk
Randen van de stad Fietstocht rond het IJ
Fietsen langs de noordelijke én zuidelijke IJ-oevers. Oeverlandschappen, machtige sluizen, dorpsachtige dijkbebouwing, voormalige scheepswerventerreinen. Maar ook nieuwbouwwijken, een brokje Amsterdamse School en het laatste rafelrandje van de stad.
Meer informatie...
Nieuwendammerdijk
Randen van de stad De nieuwe noordoevers van het IJ
Een fietstocht over de NDSM-werven en de arbeiderswoonwijken eromheen. Eerst de voormalige NDSM-werf, attractief dankzij nieuwe functies. Dan de nieuwbouwwijk Overhoeks met het beeldbepalende Filmmuseum. Tenslotte de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad.
Meer informatie...
Voormalige scheepshelling NDSM

> Stadsdeelkiezer

> Home 
  N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.