Home

Rondleidingen in Amsterdam-Oost


Voor architectuur zit je goed in stadsdeel Amsterdam-Oost. Je vindt hier een bonte verzameling van heel verschillende stadswijken uit diverse perioden. Met de meest recente architectuur en stedenbouw, maar ook met vroeg-twintigste-eeuwse architectuur. In elk daarvan hebben we rondleidingen en in elk ervan ervaart u een verschillende sfeer. Van volks tot statig voornaam, gezellige drukte en oases van stilte, groen en stedelijk, vooroorlogs en pas opgeleverd.
 • Oostelijk Havengebied
  Een wandeling in het Oostelijk Havengebied toont de zeldzame bundeling van kwaliteit en ambitie die hier in de laatste decennia samenkwamen. Hoe een voormalig havengebied een unieke woonwijk werd, die door architecten en gewone toeristen uit heel Europa en daarbuiten bezocht wordt. Amsterdamse stedenbouw op zijn best.

 • IJburg
  Een wandeling in IJburg is om bij te blijven in de moderne architectuur. Een wijk met erg veel vrije kavels en dus fantasievolle architectuur, een complete waterwijk en eindeloze variaties op het gesloten bouwblok. Er is ook een fietstocht die deze tocht combineert met het Oostelijk Havengebied: de Tien Bruggen Fietstocht langs de oevers van IJ en IJmeer.

 • Oostelijke Eilanden en Funen
  De Oostelijke eilanden, aangelegd in de 17de eeuw als scheepswervengebied, zijn attractief door de mix van oud en nieuw. De Funen is een uiterst geslaagde nieuwbouwwijk: een parklandschap met zogenaamde 'hidden delights'.

 • Dwars door Oost
  Deze fietstocht gaat door vooroorlogse wijken van Amsterdam-Oost. De Indische Buurt', opgezet als een 'betere' buurt voor de middenklasse, later wat weggegleden, inmiddels opgekrabbeld en de verloedering voorbij. Net als De Pijp bloeit de wijk helemaal op, middenklassers trekken er weer heen. De Transvaalbuurt, ook wel Afrikaanderbuurt genoemd, was altijd al een topbuurt: met Amsterdamse School, straten van Berlage himself, mooie pleinen. De Dapperbuurt met zijn beroemde Dappermarkt en stadsvernieuwing. De Oosterparkbuurt met zijn sfeervolle bomenpleinen. Op onze tochten doet u meerdere buurten aan.  

 • Watergraafsmeer
  Een wandeling in het dorpsachtige Watergraafsmeer gaat langs een reeks hoogtepunten. Zoals het Linnaeushof, een buitengewoon stijlvol katholiek buurtje van architect Kropholler, de modernistische buurt Jeruzalem met binnenhoven van tuinarchitect Mien Ruys, en park Frankendael dat een revival doormaakt.

 • Betondorp
  In Betondorp, opgezet volgens de idealen van het tuindorp, konden architecten naar hartelust experimenteren met betonbouw. Deze experimenten bleken later niet buitengewoon geslaagd, maar de architectuur van de gepleisterde huizen - waar onder meer Gerard Reve en Johan Cruijff woonden - is over het algemeen van grote klasse.

> Stadsdeelkiezer

> Home


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.